Vloggen voor Beginners

Over de afgelopen jaren is vloggen een van de meest populaire video soorten op het internet geworden. Hierbij zijn de grootste youtubers van Nederland als een EnzoKnol, Don de Jong en Gio ook allemaal populair geworden met hun vlogs. Maar hoe werkt vloggen voor beginners precies wanneer je zelf wilt beginnen?

In dit artikel behandelen alle aspecten omtrent vloggen. Hierbij leggen we uit wat de voordelen zijn van vloggen en wat je ervoor nodig hebt. Daarnaast geven we 21 vloggen voor beginners tips waarmee je de mooiste vlogs kunt maken.

Inhoud Artikel

Waarom beginnen met vloggen?

Bij een vlog film je jouw dagelijks leven en maak je hiervan een video. Hierbij kun je van alles filmen. Vloggers zijn erg populair op YouTube en worden daarbij ook miljoenen keren per dag bekeken.

Beginnen als vlogger kan erg interessant zijn om de volgende redenen:

  • Vloggen is erg leuk waarbij je nieuwe connecties kunt maken met mensen;
  • Je leert het zelfstandig maken en produceren van video’s;
  • Wanneer je eenmaal genoeg kijkers hebt, kun je ook nog eens geld verdienen.

Mocht je nu meer willen leren over vloggen voor beginners raden we de Youtubers Beginnersgids aan. In deze gids zul je stap-voor-stap leren hoe je een eigen YouTube kanaal kunt beginnen. Daarbij leer je ook uiteindelijk 6 methodes waarmee je geld kunt verdienen als vlogger.

Vloggen voor beginners tips

De volgende 21 vloggen voor beginners tips zullen helpen bij het maken van een goede vlog.

1. Kijk in de lens
Zeker wanneer je op een smartphone gaat vloggen of een camera hebt met een draaischerm kan de verleiding groot zijn om juist op je scherm te kijken in plaats van de lens. Probeer dit vermijden en kijk altijd in de lens wanneer je gaat vloggen.

Voor kijkers zal het namelijk niet alleen een beetje raar zijn als je ergens anders naar kijkt, maar je verliest ook de kans om volledig contact te maken met je publiek. Wanneer je in de lens kijkt maak je een persoonlijke connectie met je kijkers.

vloggen voor beginners lens

2. Eerste 10 seconden

Het concentratievermogen van mensen wordt steeds korter. Hierbij verlaten de meeste mensen ook een video binnen de eerste tien seconden nadat ze een video aanklikken. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat zo min mogelijk mensen je vlog aan het begin direct verlaten.

De beste manier om dit te doen is door hen nieuwsgierig te maken naar wat er in je video gaat gebeuren. Vertel iets interessants of laat alvast een korte clip zien van wat er later in de vlog gaat gebeuren. Op deze manier kun je zoveel mogelijk kijkers behouden.

3. Focus op kwaliteit

Om vlogs voor kijkers aantrekkelijk te houden is kwaliteit van groot belang. Sommige vloggers willen perse dagelijks uploaden terwijl ze niet altijd voldoende beeldmateriaal hebben om ook echt dagelijks interessante vlogs te maken.

Focus daarom op video’s van hoge kwaliteit waar kijkers met veel plezier naar zullen kijken. Zelfs wanneer dit betekent dat je in plaats van dagelijks, maar enkele keren per week uploadt, is dit nog steeds de betere optie.

4. Ben jezelf

Vloggen is natuurlijk erg persoonlijk en daarbij is het fijn om gewoon lekker jezelf te zijn. Probeer je niet als iemand anders voor te doen enkel met het doel om meer kijkers of samenwerkingen te krijgen en toon je eigen persoonlijkheid in een vlog.

5. Upgrade hardware

Als je echt professioneel wilt gaan vloggen met het doel om ook geld te verdienen kan het geen kwaad om te investeren in goede hardware. Koop een goede vlog camera waarmee kijkers kunnen genieten van nog scherpere vlogs.

6. Begrijp je publiek

Het is belangrijk om te begrijpen wie de kijkers zijn van je vlogs en wat ze wel of niet leuk vinden. Als je namelijk een beter beeld hebt van je publiek kun je de vlogs beter afstemmen op je kijkers.

7. Volg trends

Probeer altijd op de hoogte te blijven van de laatste trends en doe er zo vroeg mogelijk aan mee. Video’s rond populaire trends zullen sneller viral gaan op YouTube. Dit zal vooral in de beginfase helpen om je YouTube kanaal te laten groeien.

trends volgen

8. Zet doelen

Als je graag succesvol wilt worden met vloggen is het belangrijk om doelen te stellen die je wilt bereiken. Bedenk hierbij wat je wilt bereiken met vloggen. Dit kan bijvoorbeeld een doel zijn om een bepaald aantal kijkers te halen, maar ook om de kwaliteit van je video’s te verbeteren.

We raden aan om een aantal doelen voor korte termijn en lange termijn te stellen. Hierbij heb je iets waar je naartoe kan werken en kun je ook makkelijker in de gaten houden of je de goede kant op gaat.

9. Gebruik social media

Maak gebruik van de kracht van social media voor het promoten van je vlogs. Hierbij kun je vlogs delen op platformen als Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat om zo het publiek van je video’s te vergroten.

10. Samenwerken

Samenwerken met andere vloggers is een goede manier om te groeien. Dit aangezien je met een samenwerking elkaar onderling kunt promoten en hierdoor beide kan groeien. Als je wilt gaan samenwerken is het van belang dat je andere vloggers zoekt van ongeveer dezelfde grootte en publiek.

11. Thumbnails

Een goede thumbnail voor een video is erg belangrijk. Kijkers maken namelijk binnen enkele seconden de keuze of ze een video wel of niet gaan bekijken. Met een goede thumbnail zorg je ervoor dat meer kijkers op je video zullen klikken.

12. Feedback

Zoals eerder gezegd is kwaliteit van groot belangrijk. Daarbij kan het handig zijn om feedback te vragen aan kijkers om zo de vlogs steeds verder te verbeteren. Ook wanneer je niet expliciet vraagt om feedback kun je vaak alsnog handige tips vinden onder de reacties.

13. Vraag om actie

Vraag kijkers aan het einde van je vlog altijd om de video te liken, delen en abonneren. Wanneer je dit niet vraag doen veel kijkers dit namelijk niet. Dit terwijl likes, reacties en abonnees een groot effect hebben op de beoordeling van YouTube of een video goed wordt ontvangen.

14. Leer editen

Niet alleen het opnemen van een video is van belang maar ook het editen ervan. Wanneer je dit goed kan zal het namelijk het verschil maken tussen een kijker die een video helemaal afkijkt of een kijker die juist vroegtijdig de video verlaat.

15. Consistent uploaden

Consistentie is belangrijk als je een populaire vlogger wilt worden. Bijna elke populaire vlogger met veel abonnees is al minstens een paar jaar op YouTube. Sommigen zijn zelfs al meer dan tien jaar actief. 

Wees consistent in wanneer je uploadt, hoeveel je uploadt en in de kwaliteit van je vlogs zodat je kijkers weten wat ze kunnen verwachten. Je zal niet veel abonnees krijgen als je plots stopt met uploaden voor een maand.

16. Juiste toon

Probeer altijd op een vriendelijke en enthousiaste manier te praten waarmee je enthousiast overkomt om te delen wat je zegt en doet. Dit zal ervoor zorgen dat kijkers zich sneller betrokken voelen bij je vlog. 

17. Richt je YouTube kanaal in

Een mooi ingericht YouTube kanaal trekt altijd meer kijkers aan. Denk bijvoorbeeld aan mooie banners en een logo, maar ook of je alle informatie zoals de kanaalbeschrijving goed hebt ingesteld. Hiermee kunnen kijkers in een oogopslag zien waar jouw YouTube kanaal over gaat.

18. Maak een uploadschema

Voor het consistent uploaden kan het opzetten van een uploadschema helpen. Hiermee maak je namelijk voor jezelf inzichtelijk wanneer je nieuwe video’s gaat uploaden en heb je daarmee ook gelijk deadlines.

uploadschema vloggen voor beginners tips

19. Gebruik meerdere verdienmodellen

Wanneer je eenmaal genoeg kijkers hebt, kun je geld gaan verdienen. Probeer hierbij je inkomsten te optimaliseren door meerdere verdienmodellen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan advertenties, samenwerkingen met bedrijven of merchandise.

20. Bekijk andere vloggers

Een goede manier voor inspiratie is het kijken naar andere vlogs. Vaak zullen hierbij zaken opvallen welke je kunt gebruiken in je eigen vlogs. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde stijl, filmpositie of activiteiten die in de vlogs worden getoond.

21. Blijf uploaden

Geef niet op! Vooral het begin als vlogger is moeilijk aangezien je nog geen grote aantallen aan kijkers hebt en daarmee meestal ook nog geen inkomsten. Vergeet niet dat elke grote vlogger ook ooit met 0 abonnees en kijkers is begonnen.

Vloggen voor beginners conclusie

In dit artikel hebben we 21 vloggen voor beginners tips behandeld. Daarnaast hebben we gekeken naar de benodigdheden en voordelen van vloggen. We hopen dat je hiermee een beter inzicht hebt gekregen en hopelijk weer wat nieuws hebt geleerd over vloggen. 

Plaats een reactie