Wat is een Vlog?

In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘wat is een vlog?’. Hierbij leggen we uit wat vloggen precies inhoudt en hoe je zelf kunt beginnen met vloggen. Ook laten we voorbeelden zien van vloggers die tegenwoordig dagelijks veel kijkers trekken.

Inhoud Artikel

Wat is een vlog?

Een vlog is een benaming voor dagboek op het internet, waarbij een dag wordt opgenomen met een videocamera. Oorspronkelijk is vloggen in 2000 ontstaan in de Verenigde Staten waarna het populair is geworden over de hele wereld.

Degene die een vlog opneemt, wordt vaak de vlogger of vlogster genoemd. Een vlog kan over van alles gaan. Hierbij kan een vlogger bijvoorbeeld een leuke activiteit, vakantie of gewoon een normale dag vloggen.

Om videobeelden op te nemen gebruikt een vlogger een videocamera of smartphone. Met de opgenomen losse videobeelden wordt een complete video gemaakt met een editing programma, waarna vervolgens de video wordt geüpload.

De meeste vloggers uploaden hun video’s op YouTube aangezien ze hierdoor toegang krijgen tot een potentieel miljoenenpubliek. Vlogs kunnen daarnaast ook worden geplaatst op social media platformen als Facebook of Twitter.

Waarom vloggen?

Vlogs behoren tot een van de meest populaire video-categorieën op het internet. Wereldwijd gezien bekijkt ongeveer 44 procent van de internetgebruikers maandelijks wel eens een vlog.

Vooral op YouTube worden dagelijks veel vlogs bekeken. Hierbij is ook een van de grootste youtubers van Nederland een vlogger. Deze youtuber genaamd Enzo Knol heeft meer dan 2,6 miljoen abonnees en uploadt dagelijks een nieuwe vlog waarin je als kijker mee wordt genomen in zijn leven.

Naast dat vloggen leuk is, kun je dus een groot publiek opbouwen! De youtuber Enzo Knol verdient dan ook maandelijks tienduizenden euro’s met zijn video’s. Dit met advertenties, samenwerkingen met bedrijven en merchandise. Hierdoor kan vloggen dus ook erg lucratief zijn wanneer je eenmaal veel kijkers hebt.

wat is een vlog waarom vloggen

Voorbeelden vloggers

Om een beter beeld te krijgen van vloggers zullen we een aantal voorbeelden geven.

Don de Jong

Met meer dan 1 miljoen abonnees op YouTube, is Don de Jong een erg populaire vlogger. Hij is in november 2018 begonnen met dagelijks vloggen en behaalt hierbij ruim honderdduizend views per nieuwe vlog!

De populariteit van Don de Jong komt doordat hij dagelijks wel iets leuks laat zien in een vlog. Zo neemt hij de kijkers mee naar auto-evenementen, op vakantie, laat hij zijn verbouwing zien en doet hij gekke stunts.

Boaz van Boggelen

Een andere vlogger is Boaz van Boggelen. Hij uploadt net als Don de Jong dagelijks een nieuwe vlog waarin hij zijn leven laat zien. Hierbij focust Boaz van Boggelen zich erg op gymnastiek activiteiten.

Met de inkomsten van zijn vlogs, is hij zelfs mede-eigenaar geworden van een trampolinepark. Dit park gelegen in Ede komt regelmatig voor in zijn vlogs.

David Dobrik

Wanneer je wilt gaan vloggen hoef je niet perse dagelijks een nieuwe vlog te uploaden. Hiervan is een goed voorbeeld de Engelstalige youtuber David Dobrik. Hij maakt wekelijks een vlog van 4 minuten en 20 seconden die hij vervolgens volstopt met korte clips.

Hierdoor hebben zijn video’s een zeer hoge kwaliteit wat veel kijkers leuk vinden. In totaal heeft David Dobrik al ruim 18 miljoen abonnees behaalt op zijn YouTube kanaal.

Hoe maak je een vlog?

Het leuke van vloggen is dat iedereen het kan doen! Kort samengevat zul je met de volgende vier stappen een vlog kunnen maken.

Benodigdheden

Als eerst heb je een aantal benodigdheden nodig om te gaan vloggen. Het belangrijkste hierbij is een videocamera. Tegenwoordig hebben de meeste smartphones een goede camera waarmee je videobeelden kunt opnemen. Echter, kun je ook een losse camera kopen als je videobeelden wilt opnemen van hoge kwaliteit.

Naast een camera kan een editing programma niet ontbreken. Met een editing programma kun je de videobeelden die je hebt opgenomen bewerken en in de juiste volgorde plaatsen. 

hoe maak je een vlog

Opnemen

Nadat je de beschikking hebt over de essentiële benodigdheden kun je beginnen met het opnemen van een vlog. Gebruik hierbij je videocamera of smartphone en begin met opnemen.

In het begin zal vloggen waarschijnlijk lastig zijn omdat praten tegen een camera apart zal voelen. Echter, zal het steeds makkelijker worden naarmate je het vaker doet.

Bewerken

Wanneer je aan het vloggen bent neem je veel losse videobeelden op. Deze videobeelden kunt je plaatsen in een editing programma waarna je vervolgens videobeelden kunt bewerken en op de juist volgorde kunt zetten.

Ook kun je met een editing programma een intro en outro toevoegen aan de vlog. Zodra alle videobeelden op de juiste volgorde staan kun je de video gaan renderen. Hierbij wordt van alle losse videobeelden een enkel videobestand gemaakt.

Uploaden

Tenzij je een vlog alleen voor jezelf maakt, is de laatste stap om de video te uploaden. Wanneer je graag veel kijkers wilt krijgen en geld wilt verdienen met vloggen raden we het aan om op YouTube te uploaden.

YouTube is namelijk het grootste videoplatform ter wereld, waarbij YouTube ook erg populair is in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat ruim negentig procent in Nederland wel eens een video kijkt op YouTube.

Met het aanmaken van een YouTube kanaal kun je hier de vlogs op uploaden. Dit is helemaal gratis en levert je toegang tot een potentieel miljoenenpubliek. Nadat de video is geüpload kunnen meteen gebruikers van YouTube je vlog bekijken.

Wil je nu precies weten hoe je een goed YouTube kanaal opzet waar je vlogs op kunt uploaden? Dan kun je beginnen met onze Youtubers Beginnersgids. Met deze gids leer je precies hoe je video’s maakt en uploadt op YouTube. Daarnaast leer je 6 methodes om geld te verdienen en hoe je een YouTube kanaal optimaliseert zodat je meer kijkers krijgt.

YouTube Gids

De Youtubers Beginnersgids

Eindelijk alles leren over YouTube? De Youtubers Beginnersgids legt stap-voor-stap uit hoe je een succesvol YouTube kanaal kunt beginnen als vlogger!

Wat is een vlog conclusie

In dit artikel hebben we antwoord gegeven op de vraag ‘wat is een vlog?’. Naast dat we uitgelegd hebben wat vloggers doen, hebben we ook voorbeelden gegeven en uitgelegd hoe je zelf kunt beginnen met vloggen.

We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over vloggen. Voel je vrij om een reactie achter te laten indien je nog verdere vragen hebt!

Plaats een reactie