Wat is YouTube?

Welkom bij het eerste artikel van socialster.nl. In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘Wat is YouTube?’. Daarnaast kijken we naar wie YouTube gebruikt, wat een YouTube kanaal is en hoe je zelf kunt beginnen met YouTube.

Hierdoor heb je aan het einde van dit artikel een duidelijk beeld over YouTube en wat je ermee kan. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd onderaan het artikel een reactie achterlaten.

Wat is YouTube?

Toen YouTube in 2005 werd opgericht, was de website bedoeld om originele video’s te plaatsen en te delen. Sindsdien is het naast een mogelijkheid om video’s op te slaan een platform waar veel individuele personen en bedrijven video’s plaatsen voor de kijkers van YouTube.

youtube vraagteken

Elke minuut van de dag wordt er meer dan 35 uur aan nieuwe video’s geupload op YouTube. Deze video’s kunnen bekeken worden door de miljoenen gebruikers van YouTube over de hele wereld. 

Het leuke is dat voor alle onderwerpen die je maar kunt bedenken er wel video’s te vinden zijn op YouTube. Van onderwerpen als piano leren spelen tot iemand die een videogame aan het spelen is. Ook zijn vloggers die hun dagelijks leven filmen en plaatsen op YouTube erg populair in Nederland. 

Op YouTube zijn er twee soorten gebruikers:

  • Videokijkers: De personen die kijken naar video’s op YouTube;
  • Videomakers: Dit worden ook wel youtubers genoemd. Deze personen hebben een eigen YouTube kanaal waar ze zelfgemaakte video’s op uploaden. De video’s kunnen vervolgens bekeken worden door de miljoenen dagelijkse gebruikers van YouTube. 

Wie gebruikt YouTube?

Iedereen die toegang heeft tot een internetverbinding kan video’s kijken op YouTube. Het leuke is dat YouTube ook helemaal gratis is. Dit in tegenstelling tot de meer ouderwetse televisie.

Elke doelgroep maakt wel gebruik van YouTube, van jong tot oud. Echter, is YouTube vooral populair onder jongeren die liever op YouTube zitten dan kijken naar de traditionele televisie kijken. Dit doordat je op YouTube video’s hebt over bijna wel elk onderwerp.

Veel personen gebruiken YouTube voornamelijk voor amusement. Daarnaast gebruiken sommige personen YouTube ook om iets te leren. Zo kun je op YouTube echt van alles leren. Hoe een programma werkt, hoe je een auto repareert of een geschiedenis onderwerp.

Wat is een YouTube kanaal?

Op een YouTube kanaal upload een youtuber zijn gemaakte video’s. Eigenlijk kun je het zien als een soort televisiezender. Elke youtuber bepaald zelf wat voor video’s op zijn YouTube kanaal worden geupload. 

Zo heb je youtubers die alleen gaming video’s uploaden terwijl andere youtubers weer vlogs uploaden of reviews over producten. Hierdoor is geen enkel YouTube kanaal hetzelfde doordat elke youtuber weer op zijn eigen manier en stijl video’s maakt.

Zelf beginnen met YouTube

Het is ook mogelijk om zelf te beginnen met YouTube. Beginnen met een YouTube kanaal is namelijk helemaal gratis. Nadat je een YouTube kanaal hebt aangemaakt kun je eigen video’s uploaden op YouTube die vervolgens bekeken kunnen worden door de miljoenen gebruikers.

Uiteindelijk is het niet alleen leuk om te beginnen op YouTube, je kunt ook geld ermee verdienen. Omdat YouTube zoveel gebruikers heeft willen grote bedrijven maar al te graag adverteren op YouTube. 

Deze bedrijven betalen voor advertenties die voor, tijdens of aan het einde van een video worden getoond. Wanneer een youtuber eenmaal genoeg kijkers op zijn YouTube kanaal heeft, verdient de youtuber hier ook geld mee.

Daarnaast kun je ook geld verdienen door het toepassen van andere verdienmodellen als sponsoring, affiliate marketing en merchandise. Hierdoor kunnen youtubers op verschillende manieren geld verdienen.

YouTube Gids

De Youtubers Beginnersgids

Eindelijk alles leren over YouTube? De Youtubers Beginnersgids legt stap-voor-stap uit hoe je een succesvol YouTube kanaal kunt beginnen!

Plaats een reactie