18 Leukste YouTube Weetjes

YouTube bestaat inmiddels ruim 15 jaar en is tegenwoordig na Google de populairste website ter wereld! Maar weet je al alles over YouTube? In dit artikel ontdek je 18 YouTube weetjes. 

Inhoud Artikel

YouTube weetjes

De 18 leukste YouTube weetjes.

1. Eerste video

De eerste video ooit geupload op YouTube kwam uit in 2005 met de titel ‘Me at the zoo’. Deze video is opgenomen door een van de oprichters van YouTube, Jawed Karim. De video speelt zich af in de dierentuin van San Diego en is meer dan 173 miljoen keer bekeken.

2. Meeste kijkers

Aangezien YouTube van oorsprong uit de Verenigde Staten komt zul je misschien verwachten dat hier ook de meeste kijkers actief zijn. Echter, is juist India met circa 225 miljoen actieve kijkers de grootste gebruiker van YouTube.

India wordt gevolgd door de Verenigde Staten (197 miljoen), Brazilië (83 miljoen), Japan (60 miljoen) en Rusland (58 miljoen). In deze vijf landen zijn de meeste mensen actief op YouTube.

3. Lengte alle video’s

Op YouTube zijn tot op heden meer dan zeven miljard video geüpload. Met een gemiddelde videolengte van 4 minuten en 20 seconden zorgt dit ervoor dat het 57.000 jaar zou duren wanneer je alle video’s zou bekijken die ooit op YouTube zijn geüpload!

4. Populairder dan televisie

In steeds meer landen en leeftijdscategorieen is YouTube populairder dan de traditionele televisie. Waar je op televisie alleen keuze hebt tussen enkele televisiezenders met vaste programma’s, heeft YouTube veel verschillende soorten video’s die je op elk moment van de dag kunt zien!

Daarmee is het begrijpelijk dat steeds meer mensen liever YouTube kijken dan televisie. Het leuke is daarnaast dat waar je niet zomaar op de televisie komt, je wel zelf kunt uploaden op YouTube en toegang krijgt tot een miljoenenpubliek.

5. Eerste video met 1 miljoen views

De Braziliaanse voetballer Ronaldinho is een van de beste spelers die het voetbal heeft gekend. Met zijn populariteit werd een video die hij in samenwerking met Nike produceerde de eerste video op YouTube met meer dan 1 miljoen views in oktober 2005.

6. Eerste video met 1 miljard views

Iets meer dan zeven jaar later in december 2012 behaalde de eerste video op YouTube meer dan 1 miljard views. Dit was de Zuid-Koreaanse muziekvideo ‘Gangnam Style’ van Psy dat een wereldwijde megahit werd.

7. Meeste dislikes

Voor een lange tijd was de video met de meeste dislikes op YouTube de muziekclip ‘Baby’ van Justin Bieber. Deze video had meer dan 10 miljoen dislikes gekregen tijdens de negen jaar dat de video online stond.

Echter, werd dit record in 2018 ruim verbroken door een video van YouTube zelf. Dit werd gedaan met de video ‘YouTube Rewind 2018’. De video werd zo slecht ontvangen bij het publiek dat binnen een maand 15 miljoen dislikes werden achtergelaten.

8. Zoekmachine

De zoekmachine van YouTube is na Google de grootste ter wereld. Hierbij verwerkt YouTube dagelijks meer zoekopdrachten dan de zoekmachines van Bing en Yahoo bij elkaar!

9. 1 april

YouTube houdt zo op zijn tijd wel van een grapje. Sinds 2008 haalt YouTube jaarlijks op 1 april een grap uit. Hierbij werden op 1 april 2008 alle bezoekers van YouTube eerst naar de muziekvideo ‘Never Gonna Give You Up’ van Rick Astley gestuurd.

Een andere goede 1 april grap was in 2019. Toen waren alle video’s op YouTube ondersteboven gedraaid. Als je de video’s weer normaal wilde zien moest je van YouTube maar naar Australië verhuizen.

10. Advertenties

Tegenwoordig zie je bij de meeste video’s wel advertenties verschijnen voor, tijdens of aan het einde van een video. Hiermee kan een youtuber geld verdienen zodat deze youtubers de mogelijkheid hebben om fulltime video’s te maken op YouTube.

Echter, had je voor augustus 2007 nog geen advertenties op YouTube. Deze kwamen pas negen maanden nadat Google YouTube had gekocht. Hiermee heeft YouTube dus circa twee jaar helemaal geen advertenties gehad, iets wat hedendaags moeilijk is voortestellen.

youtube weetjes advertenties

11. Grootste Nederlandse youtuber

Op het moment van schrijven is de dagelijks vlogger EnzoKnol de grootste youtuber met meer dan 2,6 miljoen abonnees die Nederlandstalige video’s maakt. Echter, is het grootste van oorsprong Nederlandse YouTube kanaal Spinnin’ Records met meer dan 28,8 miljoen abonnees.

12. Oprichters

In februari 2005 werd YouTube opgericht door drie personen genaamd Chad, Steve en Jawed. Deze drie heren werkte oorspronkelijk bij PayPal en gebruikte het geld dat ze hiermee hadden verdient om te beginnen met YouTube.

In oktober 2006 kocht Google het videoplatform voor 1,65 miljard dollar van de drie oprichters. Daarbij verdiende de oprichters uiteindelijk naar schatting 350 miljoen dollar per persoon. Geen slecht bedrag voor een paar jaar werk!

13. Grootste YouTube kanaal

Jarenlang was het grootste YouTube kanaal ter wereld van de Zweede gamer PewDiePie. Tegenwoordig is hij echter ingehaald door het Indiase T-Series. Hiermee is ook duidelijk dat de meeste kijkers van YouTube uit India komen.

14. Censuur

In de geschiedenis van YouTube hebben 25 landen het videoplatform permanent of tijdelijk gecensureerd. Naast de gebruikelijke landen als een Noord-Korea zitten hier ook landen tussen die je niet zou verwachten. Zo is YouTube op momenten gecensureerd geweest in Brazilië, Duitsland en Finland.

youtube feitjes censuur

15. Waarde

Tegenwoordig verdient YouTube op jaarbasis ongeveer 15 miljard dollar. Dit voornamelijk met advertenties die worden afgespeeld voor, tijdens en aan het einde van video’s. Hierdoor wordt de waarde van YouTube geschat op ruim 100 miljard dollar!

16. Talen

YouTube is tegenwoordig beschikbaar in ruim tachtig verschillende talen! Hiermee kan ongeveer 95 procent van de gebruikers op YouTube in zijn eigen taal op het platform video’s kijken.

17. Populairste onderwerp

Mogelijk zul je het wel verwachten, maar het meest populaire onderwerp op YouTube is muziek. De meest bekeken video’s van YouTube zijn dan ook meestal muziekvideo’s.

18. Miljonairs

YouTube heeft al veel miljonairs gecreëerd. Zo verdiende de Engelstalige youtuber Ryan ToysReview 22 miljoen dollar in 2018. Ook in Nederland is de dagelijks vlogger EnzoKnol al miljonair geworden door dagelijks een nieuwe vlog te publiceren.

Beginnen met YouTube

Het maken van video’s voor op YouTube is erg leuk! Daarnaast kun je ook nog eens geld verdienen als youtuber met advertenties, donaties, affiliate marketing, merchandise en samenwerkingen met bedrijven.

Om meer te leren over het opzetten van een succesvol YouTube kanaal hebben we De Youtubers Beginnersgids gecreëerd. In deze gids zul je alles leren over YouTube van A tot Z.

Hierbij kom je te weten hoe je een YouTube kanaal opzet, geld kunt verdienen met YouTube, een YouTube kanaal optimaliseert en hoe je video’s maakt. Daarbij wordt je stap-voor-stap meegenomen in het proces. Naast het e-book ontvang je ook een aparte checklist en drie extra bonussen.

YouTube Gids

De Youtubers Beginnersgids

Eindelijk alles leren over YouTube? De Youtubers Beginnersgids legt stap-voor-stap uit hoe je een succesvol YouTube kanaal kunt beginnen!

YouTube weetjes conclusie

In dit artikel hebben we 18 YouTube weetjes laten zien. We hopen dat je hiermee weer wat nieuws hebt geleerd over het populaire videoplatform!

Plaats een reactie