YouTube zoeken op Onderwerp

Wanneer je bij dit artikel terecht bent gekomen zul je mogelijk op zoek zijn naar een specifiek onderwerp op YouTube. Maar hoe kun je nu precies het beste met YouTube zoeken op onderwerp? 

In dit artikel ontdek je alle mogelijkheden om onderwerpen te vinden op YouTube en geven we hierbij handige tips. Dit zodat je met de informatie uit dit artikel de beste video’s kunt vinden op het platform van YouTube.

Inhoud Artikel

YouTube zoeken op onderwerp

Voor YouTube is het mogelijk om op verschillende manieren te zoeken op onderwerp. Dit kan met de volgende 3 methodes.

Zoekbalk

De meest gebruikte methode voor YouTube zoeken op onderwerp is via de zoekbalk van YouTube zelf. Deze kun je ten alle tijden vinden in de bovenbalk van YouTube. Hiermee zul je gemakkelijk video’s kunnen vinden.

youtube zoeken op onderwerp zoekbalk

Automatisch gegenereerde kanalen

Voor populaire onderwerpen genereert YouTube ook automatisch kanalen. Deze kanalen bevatten in een keer veel video’s over een bepaald onderwerp. Het leuke is dat je ook kunt abonneren op automatisch gegenereerde kanalen. Hierdoor blijf je gelijk op de hoogte van nieuwe video’s over een bepaald onderwerp.

Google

Aangezien Google en YouTube tot hetzelfde bedrijf behoren is het makkelijk gemaakt om ook via Google video’s te vinden van YouTube. Ga naar de website van Google en ga vervolgens naar het video tabblad. Vervolgens kun je het onderwerp dat je wilt zoeken invoeren in de zoekbalk.

Om ervoor te zorgen dat alleen video’s van YouTube verschijnen kun je rechts naast de zoekbalk bij tools de bron selecteren. Hierbij kun je kiezen tussen verschillende websites waaronder youtube.com. 

Het is verder ook mogelijk om op Google je zoekopdracht verder te specificeren. Hierbij kun je ook de videolengte instellen en de periode waarin de video is geupload. 

zoeken op onderwerp google

YouTube zoeken op onderwerp tips

Bij YouTube zoeken op onderwerp zullen de volgende tips helpen bij het vinden van de perfecte video.

1. Laat de zoekbalk je helpen

Weet je niet meer de volledige naam van een video maar wel een paar trefwoorden? Dan is het ideaal om de zoekbalk van YouTube je te laten helpen. Vul een bepaald trefwoord in de zoekbalk en je zult vervolgens suggesties zien van YouTube.

Het algoritme van YouTube weet uiteraard welke video’s je vaak bekijkt waardoor de suggesties in de zoekbalk afgestemd zijn om jouw voorkeuren. Dit gecombineerd met de meest gezochte video’s zal voor goede suggesties zorgen die helpen bij zoeken op onderwerp.

2. Tekst invoeren

Bij elke video die wordt geüpload maakt YouTube een transcript. Stel je bent op zoek naar een bepaald nummer kun je hierdoor ook de tekst intypen in de zoekbalk in plaats van de naam. Dit geldt ook voor andere soorten video’s hoewel de nauwkeurigheid kan verschillen per zoekopdracht.

3. Filters gebruiken

Zodra je een onderwerp opzoekt in de zoekbalk van YouTube kun je verschillende filters gebruiken. Deze filters zullen je helpen om de zoekresultaten te verkleinen waarmee je sneller in staat zult zijn om de juiste video te vinden.

Filters die je kunt gebruiken zijn:

 • Uploaddatum
 • Type
 • Lengte
 • Functies

Ook kun je kiezen op welke manier je de video’s gesorteerd wilt hebben. Dit kan op relevantie, uploaddatum, aantal weergaven en beoordeling.

youtube filters

4. Operators gebruiken

Met het gebruik van diverse operators kun je YouTube een zoekopdracht laten uitvoeren die aan specifieke eisen voldoet. Hiermee kun je bijvoorbeeld alleen video’s zoeken die exact dezelfde woorden hebben als de zoekopdracht. 

De volgende operators worden het meest gebruikt:

 • “ ”
  Om de zoekresultaten te beperken tot exact hetzelfde trefwoord, kan je dubbele aanhalingstekens gebruiken rond het trefwoord. Dit zorgt ervoor dat YouTube alleen zoekt naar het trefwoord dat je tussen de aanhalingstekens zet.
 • intitle:“ ”
  Wanneer je een video wilt terugzoeken en maar enkele woorden van de titel nog weet kun je de intitle operator gebruiken. Deze operator geeft de voorkeur aan video’s die het trefwoord in de titel hebben staan in plaats van de beschrijving. Zet je trefwoord hierbij wederom tussen de aanhalingstekens.

 • Soms krijg je bij een zoekopdracht video’s met onderwerpen waar je helemaal geen interesse in hebt. In dat geval kun je het minteken gebruiken voor het uitsluiten van onderwerp. Wanneer je bijvoorbeeld pizza bakken opzoekt krijg je wel pizza video’s maar worden alle video’s waarin wordt gebakken uitgesloten.

Meest gezochte onderwerpen

De meest gezochte onderwerpen sinds het begin van YouTube zijn:

 1. Minecraft
 2. Fortine
 3. Tik Tok
 4. Pubg
 5. Asmr

Wereldwijd waren de volgende onderwerpen het meest populair per jaar:

 • 2021 godzilla vs kong
 • 2020 techno gamerz
 • 2019 old town road
 • 2018 songs 2018
 • 2017 despacito
 • 2016 work rihanna
 • 2015 hotline bling
 • 2014 enrique iglesias bailando
 • 2013 harlem shake
 • 2012 gangnam style
 • 2011 party rock anthem
 • 2010 love the way you lie
 • 2009 boom boom pow
 • 2008 womanizer

Trends ontdekken

Mocht je willen weten wat de actuele trends zijn en welke onderwerpen juist populairder of minder populair worden kun je de tool Google Trends gebruiken. Nadat je naar de pagina gaat kun je een onderwerp invoeren en zul je direct zien hoe de populariteit zich na verloop van tijd ontwikkelt.

Hierbij kun je ook een periode kiezen waarover je de populariteit wilt inzien. Vergeet niet om te kiezen voor YouTube als zoekmachine. Verder kun je ook meerdere onderwerpen tegelijkertijd invoeren om deze met elkaar te vergelijken. In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van Google Trends. 

youtube zoeken op onderwerp google trends

Beginnen als youtuber

Naast dat je video’s kunt bekijken op YouTube heb je ook de mogelijkheid om zelf te beginnen als youtuber. Hierbij kun je video’s produceren en uploaden op een eigen YouTube kanaal.

Om meer te leren over YouTube kun je De Youtubers Beginnersgids volgen. In dit e-book krijg je stap-voor-stap uitgelegd hoe je een eigen YouTube kanaal begint. Hierbij komen onderwerpen als een YouTube kanaal creëren, video’s produceren, optimalisatie en geld verdienen aan bod.

YouTube Gids

De Youtubers Beginnersgids

Eindelijk alles leren over YouTube? De Youtubers Beginnersgids legt stap-voor-stap uit hoe je een succesvol YouTube kanaal kunt beginnen!

YouTube zoeken op onderwerp conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd hoe YouTube zoeken op onderwerp werkt. Hierbij hebben we de methodes waarmee je kunt zoeken uitgelegd en een aantal handige tips gegeven. Verder zijn de meest gezochte onderwerpen en hoe je trends kunt bekijken aan bod gekomen. 

Plaats een reactie